Cakes Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z polewą lustrzaną

Ciasto marchewkowe z polewą lustrzaną. Kupiłam nową foremkę do ciasta, taką na wypasie. No jak już sobie takie cudo sprawiłam, no to przecież musiałąm je przetestować. Wybór padł na moje, jedno z ulubionych ciast – marchewkowe. Do tej pory robiałam z brązowym cukrem i dodatkiem przypraw. Tym razem skorzystałam z przepisu koleżanki z innego bloga i wyszło świetne. Ciasto idealnie nadaje się dla Królisia (doświadczalnego) bo królisie są fanatykami marchewki. Pomysł na polewę lustrzaną do tego ciasta to trochę eksperyment, trochę próba poszlifowania nowych umiejętności. A po cichu Wam powiem, że miałam przebiegły plan. Było jak w bajce z Bazyliszkiem Królik próbując się dostać do ciasta , zobaczył swoje odbicie w polewie i zamarł na Amen. Tak go sparaliżowało, że nie zeżarł ciasta.. 1:0 dla mnie, bo ja je bardzo lubię i mogłam się nie stresować, że coś mi je cichaczem wyżre i nie zostawi ani okruszka.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 300 g drobno tartej marchewki
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 200 g białego (drobnego cukru)
  • 4 jajka
  • skórka otarta z dwóch sparzonych gorąca woda pomarańczy
  • 300 g maki tortowej przesianej rpzez sitko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na lustrzaną polewę

  • 350 g czekolady białej posiekanej
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 20 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
  • barwnik spożywczy w żelu

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • W misie miksera umieścić tartą marchew. Dodać jaja i cukier, dobrze ubić. Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywająć ubijania. W następnej kolejności dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodac tarta skórke pomarańczy. Wymieszac delikatnie i wylać do formy.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C przez 45 min.
  • Wystudzić na kratce i zimne wstawić do zamrażarki na całą noc. Do zmarażarki wstawić tylko w przypadku, robienia lustrzanej polewy. W innym przypadku nie ma takiej potrzeby. Możecie ciasto posypać cukrem pudrem, czy zrobić lukier

Na lustrzaną polewę

  • Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Jeśli używacie żelatyny w listkach
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W garnuszku umieścić cukier i wodę. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane słodzone i podgrzać. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny i czekolady, dodać barwnik spożywczy, następnie zmiksować blenderem do gładkości. Przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wystudzenia do temperatury 30 – 35ºC i polać nią przygotowany

Źródło inspiracji na ciasto http:// https://zrem.pl/2021/02/25/marchewkowe/

Foremka SILIKOMART “RAGGIO” Silicone Mould, Grey https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0753JMMN5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating