Main dishes

Knedle serowe ze śliwkami

Sezon na śliweczki trwa sobie w najlepsze. Nie można więc zasłaniać się lenistwem czy też chować za tumiwisizmem. Trza zakasać rękawy i sezon wycisnąć do ostatniej kropelki. Ważne żeby nafaszerować Królsia śliweczkami po sam czubek uszu, żeby potem nie wnosił pretensji, że sezon był a On nie skorzystał. Że On taki biedny, że nie zobaczył ani jednej śliweczki na swoje Królisiowe oczka.( swoją drogą ciekawe jak smakuje Królis nafaszerowany sliweczkami… ale to nie jest w zasadzie pytanie natury stricte kulinarnej)  

No naprawdę…tu jest dobry moment, żeby wyciągnąć chusteczki i wysmarkać nos ostentacyjnie głośno pochylając się nad uciemięzonym, głodzonym Królisiem. W tle słychać jakąś ckliwą muzyczkę chwytającą za zimne serce ( jako podkład muzyczny proponuję …biały miś, biały mis dla dziewczyny aaa)

Konefka więc zakasuje rękawy i robi knedle serowe ze śliwkami, żeby już nie słuchać tej muzyczki chwytającej za serce. Kluseczki są napakowane sliweczką i pływają stylem dowolnym w bułeczce tartej. Króliś już nie może składać petycji z zażaleniami, że nie widział śliweczek…Nie byłby jednak Królisiem gdyby nie wylosował innej fascynującej przypierd…zielajki i nie zaczął wyciągać książki skarg i zażaleń i tam notować i domagać się odpowiedzi na ważkie pytania egzystencjonalne…a czemu ta bułeczka jest przyrumieniona na złoty a nie bursztynowy kolor, a czemu te kluseczki pływają stylem dowolnym a nie taką żabką na ten przykład.


Przy kolejnym pytaniu czemu, zaczyna Wam drgać niebezpiecznie powieka jak wiewiórowi z epoki lodowcowej i siląc się na największy poziom kultury odpowiadacie, ze sremu i nie interesuj się, bo kociej mordy dostaniesz. Z taką kulturą na najwyższym poziomie nie miał nigdy do czynienia więc z wrażenia zamyka paszczę i grzecznie dalej pałaszuje kluski. Łajza tak korzysta ze śliwkowego sezonu, ze po wtranżoleniu wszystkich klusków beka prostacko  roznosząc po domu zapach cynamonu, którym posypane były kluski. 

Film jak zrobić knedle

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na knedle

  • 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 150 g zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki
  • dodatkowo
  • 5 śliwek przekrojonych na pół (bez pestki)
  • cukier

Na bułkę tartą

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania / Instructions:

Na knedle

  • W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść pół śliwki i ok 1/2 łyżeczki cukru. Na wierzchu kłaść drugie kółko ciasta. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.

Na bułkę tartą

  • Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wsypać bułke tartą i smazyć do zrumienienia. Gotową bułką polać knedle. Można też jak ja, wrzucić knedle na patelnię z bułka tarta i chwile je razem przesmażyć

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating