Main dishes soups Uncategorized

Krem z białych warzyw podawany z jajkiem po szkocku

 

Jest moc 🙂 Zupa krem z białych warzyw . Ja do swojej porcji zamiast oleju truflowego  dodałam odrobinę chrzanu żeby było bardziej ostro . Całość fajnie się łączy z jajkiem po szkocku

Na krem z warzyw

  • średni kalafior
  • nieduży seler
  • pietruszka
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • duży ziemniak
  • 3 biale szparagi
  • Cebula
  • olej truflowy
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
  • sok z cytryny

Posiekana cebulę lekko podsmażyć  na maśle. Zalać  wodą lub bulionem warzywnym. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.

Do garnka dodać pozostałe warzywa, pokrojone na kawałki podobnej wielkości i gotować, aż jarzyny będą miękkie.

Zmiksować  zupę na krem. Doprawić  do smaku solą i pieprzem, dodać  pozostałe przyprawy i sok z cytryny

Wlać  na talerz, dodać  łyżeczkę oliwy truflowej , jajka po szkocku i pistacje

Jajka po szkocku

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 jajek
  • Bułka tarta
  • Majeranek
  • Bazylia
  • Papryka słodka mielona
  • Czosnek granulowany
  • 300 ml oleju
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na miękko obrać ze skorupek. Mięso doprawić  przyprawami . Wymieszać  . Rozgrzać dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypać  do osobnej miski. Z mięsa zrobić kulkę wielkości jajka, rozpłaszczyć  na dłoni. Na mięsie ułożyć  jajko i zawinąć  szczelnie formując kulę. Obtaczać kulki w bułce tartej .Delikatnie wkładać  jajka na głęboki olej. Smażyć  około 7 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć  jajka na papierowy ręcznik , aby obciekł tłuszcz.

Podawać przekrojone na pol z kremem z białych warzyw i pistacjami

P1016883.JPG

P1016894.JPG

 

 

 

No Comments Found

Leave a Reply