Cakes

Mini tarty z lemon curd i bezą włoską

Mini tarty z lemon curd i bezą włoską. Miałam jeszcze gdzieś skitrany sloiczek lemon curd, który uwielbiam i zawsze robie kilka słoiczków, żeby mieć na “zaś ” No i ten skitrany słoiczek się przydał. Wykorzystałam go do zrobienia mini tart z bezą włoską. Tej bezy to sie jak pierun bałam, bo kiedys robiłam i wyszła totalna klapa. Tym razem sie udało. Fajny deser, ale megastycznie słodki. Nawet Króliś ( doświadczalny ) po zjedzeniu 5 sztuk 😉 stwierdził, że się zasłodził …No rejczel 😉 Najważniejsze, ze był tak zasłodzony, że nie suszył za szybko głowy, że on by może cos słodkiego na Królisiowy ząbek wrzucił

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Mini tarty

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Lemon curd

  • 200 gramów masła
  • 400 gramów drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 8 dużych cytryn

Beza włoska

  • 150 g drobnego cukru
  • 2 białka (jajka rozmiar M)
  • 30 ml woda

Sposób wykonania / Instructions:

Mini tarty

  • Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
  • Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm Do srodka wsypać groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.

Lemon curd

  • Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze
  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
  • Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Beza włoska

  • 140 g cukru zalać wodą, wymieszać, postawic na gazie i gotować do momentu otrzymania 118C ( To ważne)
  • W tym czasie ubić na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.
  • Do ubitych białek cieniutkim strumieniem wlewać powoli syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na najwyższe obroty !!!
  • Miksować do całkowitego wystudzenia.
  • Gotową bezę przełozyć do rękawa cukierniczego, udekorowac bezy i opalić palnikiem

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating