Cakes fruit cakes

Muffinki bananowe z konfiturą zurawinową

Muffinki bananowe z konfiturą żurawinową. Króliś ( doświadczalny ) w porywie radości kupił bananów dla całej armii wojska. Nie wiem czy jakaś promocja była, czy może wciskali za darmo, że tyle tego do chałupy przywlekł. Co się dało to zostało zjedzone, ale w pewnym momencie to już jak usłyszałam hasło czy chcę banana to miałam ochotę Królisia zdzielić. Zostały pod koniec jakieś smętne resztki, a że szkoda było wywalać, to zrobiłam z nich muffinki bananowe. Urokiem robienia zbyt dużej ilości przetworów na zimę jest to, że czasem zapląta się gdzieś jakiś słoiczek i potem bez skrupułów można taki słoiczek wykorzystać w odpowiednim momencie.Tym razem znalazłam w odmętach szafki konfiturę żurawinową i wykorzystałam do nadzienia muffinek. Króliś się zażerał, banany nie zostały zmarnowane, ja nie siedziałam godzinami w kuchni, bo muffinki robi się minutę pięć …podsumowując same plusy

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 d
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na konfiturę żurawinową

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru

Na muffinki bananowe

  • 350 g rozgnieconego banana (ok 3 duże banany)
  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej –
  • 80 g masła rozpuszczonego
  • 130 g cukru
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób wykonania / Instructions:

Na konfiturę żurawinową

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną „strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

Na muffinki bananowe

  • Banany rozgnieść widelcem. Do bananowej pulpy dodać rozpuszczone masło. W osobnej misce połączyć jajko z cukrem. Można to zrobić widelcem lub mikserem. Roztrzepać, żeby uzyskać puszystą, jasną masę. Powstałą masę dodac do bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę żurawinowej konfitury. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki.
  • Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Udekorowac według uznania. U mnie lukier i odrobina konfitury żurawionowej. Możecie posypać cukrem pudrem lub zjeść takie naguśkie jak Wasze łapki je stworzyły

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating