Main dishes

Roladki drobiowe z burakiem i kozim serem

Roladki drobiowe z burakiem i kozim serem. Stosunkowo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu a naprawdę fajnie smakują i jeszcze fajniej wyglądają po przekrojeniu na pół. Króliś ( doświadczalny ) z mięsa toleruje jedynie mięso z indyka, więć wmówiłam Kicajcowi, że je jego ulubione mięsko. Nie było więc pyskowania i marudzenia, a nawet same pochwały jakie to “miensko z indyka pychotkowe”. ” Bosze” spuść zasłonę miłosierdzia na to stworzenie. Olać ignorancję Królisia na temat znajomości mięsa. Najważniejsze, że łajza zeżarła bez szemrania i nie trzeba było pół wieczoru tracić na głupie przepychanki słowne.

Filmik jak przygotować roladki https://www.youtube.com/watch?v=n3ZYXdKJZaI

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

👉Na pierś z kurczaka

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (każda po około 200 g)
  • kozi ser w roladce pokrojony wzdłuż na 4 części
  • 1 gotowany burak pokrojony w cienkie plastry
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oregano (tymianek, kurkuma, słodka papryka)
  • 6 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

👉Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie i rozbić na cieńsze filety. Posmarować przeciśnietym czosnkiem i posypać przyprawami. Następnie poukładać na mięsie plastry gotowanego buraka. Na wierzchu położyć kawałek koziego sera. Zawinąć roladkę . Każdą roladkę zawinąć w 2- 3 plasterki szynki.
  • Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

No Comments Found

Leave a Reply

Recipe Rating