Cakes Uncategorized

Śliwkowy krem ( curd)

 

Kolejny curd, który doczekał się swojej odsłony. Tym razem mój wybór padł na śliwki. Jest naprawdę smacznie. Tak jak lubię. I słodko i kwaskowo jednocześnie. Idealnie, bo nie jest mdło. Krem można rozsmarować na świeżej bułce z takim prawdziwym masłem. Można też podać jako dodatek do naleśników czy wykorzystać do musu lub kremu na ciasto.

Na śliwkowy curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram śliwek
Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać śliwkowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno-  śliwkową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

P1013356.JPG

P1013358.JPG

 

No Comments Found

Leave a Reply