Drugie dania Uncategorized

Fasolka po bretońsku z ziemniaczanym puree z brukselką

 

Puree z ziemniaków
składniki
⦁ 500 gram mączystych ziemniaków
⦁ 50 g masła
⦁ 200 ml śmietany
⦁ 2 łyżeczki soli
Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę.Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.

Na fasolkę po bretońsku
Dzień wcześniej
Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia.
⦁ 400 g suchej fasolki „Piękny Jaś” 250 g wędzonego boczku
⦁ 250 g kiełbasy podwawelskiej
⦁ 1 duża cebula
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 1 puszka krojonych pomidorów + 4 łyżki pasty tagine
⦁ przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
Namoczona dzień wcześniej fasole odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
Usunąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej fasolki z puszki wraz z zalewą).
Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w plasterki kielbase, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.Dodać tez skore boczku do smaku ( później ja wyrzucić)
Dodać krojone pomidory z puszki i pastę tagine . Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

W słoiku umieścić gorącą fasolkę po bretońsku. Na wierzch wyłożyć ciepłe ziemniaczane pure. Podawać z ugotowaną brukselką okraszoną masłem i pudrem z pistacji.

P1011810.JPG

P1011813.JPG

P1011803.JPG

No Comments Found

Zostaw komentarz