Drugie dania Dania rybne

Filet z basy ze szpinakiem i pomidorami

Filet z basy ze szpinakiem i pomidorami. Obiad z serii : ” Nie mam czasu zawracać sobie gitary obiadem dla Królisia ” Obiad robiony na wariackich papierach w tzw 20 min maks. Czasem są dni, gdy naprawdę nie masz czasu stać przy garach, a ta nienażarta , marudna menda ( czytaj Króliś doświadczalny ) stoi przy Tobie z tym wzrokiem skrzywdzonego, poszkodowanego przez los zwierzątka i domaga się głośno żarcia. Zamówienie i dowóz jedzenia zajęłoby mniej więcej tyle samo lub więcej czasu niż przygotowanie, więc stajesz przy garach i w minut osiem robisz filety z ryby w sosiku ze szpinaku, pomidorków, słodkiej śmietanki i pasty tagine. Tej ostatniej nie musicie dodawać i tak będzie dobrze. Po 20 minutach Króliś zażera się rybą duszoną w sosiku i masz kilka minut błogiej ciszy dla siebie, bo Króliś na czas żarcia się łaskawie zamyka. W gratisie mam jeszcze kilka dodatkowych minut w ciszy, bo po żarciu Króliś nie ma siły pyskować.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 25 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 270 g filetów z ryby basa
  • 250 g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 8 winnych pomidorków przekrojonych na pół
  • 200 g małych pieczarek
  • 150 ml słodkiej smietanki
  • 1 łyżka pasty tagine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić czosnek, przemieszać. Wrzucić szpinak i dusić aż “zwiędnie” Następnie dodać pieczarki i chwile razem przesmazyć. Potem dodać pomidorki i przyprawy. Dusić ze szpinakiem aż pomidory puszczą sok. Dodać śmietankę i pastę tagine. Wymieszać, dodać rybę i dusić w sosie na wolnym ogniu przez ok 15 minut

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating