Ciasta

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami

Gofry belgijskie z bitą śmietaną i jagodami.

Elektryczne gitary mają taki bardzo mądry i życiowy kawałek, z którym ja dziś sie utożsamiam. Leciało tam tak: przewróciło się niech leży…no i ja się z tą filozofią życiową na sobotę zgadzam…też bym poleżała, a co!!! ale mam na stanie Królisia (doświadczalnego), który jak nie dostanie weekendowej porcji słodkości to może mi zrobić jesień średniowiecza ( czy jakoś tak)

Na jesień, tym bardziej średniowiecza jeszcze za wcześnie, więc żeby pogodzić naszą potrzebę przewrócenia sie i leżenia i Królisia z groźbą jesieni, możemy na szybko przygotować gofry. Naprawde robi się je lekko, łatwo i przyjemnie. Kilka prostych składników, które każda przyzwoita kura domowa ma w domu (w tej roli Konefka) …tzn w roli kury, niekoniecznie przyzwoitej…

Z tych kilku składników robicie gofry, paćkaćie l”letko” śmietaną, rzucacie jakieś tam na wierzch owoce i macie gofry, czyli jak śpiewała Jantar Dzień – wspomnienie lata,Dzień – słoneczne ćmy (a-a). Nagle w tłumie w samym środku miasta.Ty, po prostu Ty… I tak wam śpiewa Króliś w zachwycie po zjedzeniu gofrów. Królisia uciszacie delikatnie patelenką, bo tego zawodzenia gdy robicie przewróciło sie niech leży, nie macie jednak ochoty słuchać

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3 (2%)
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misce połączyć wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku. Mleko nie może być gorące). Na końcu dodać wystudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Następnie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto zwiększy objętość i pokryje się pęcherzykami powietrza.
  • Ciasto nabierać łyżką, piec w gofrownicy na złoty kolor. Wyjmować jak się zrumienią.
  • U mnie podane z bitą śmietaną, jagodami w syropie i pistacjami
  • Moja gofrownica ma moc 1300 W

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating