Drugie dania Dania mięsne

Gołąbki z chorizo

Gołąbki z chorizo. Konefka dla Królisia ( doświadczalnego ) który jest kapuścianym maniakiem, robiła już różne wariacje na temat gołąbków. Były takie w sosie pieczarkowym ,były z dynią, były z kiszonej kapusty…No było Ci tego panie w pieruny dużo. Z chorizo Konefka jeszcze nie robiła. Tak musiała sprytnie to chorizo przemycić do gołąbków, bo Króliś nie raz się zarzekał był, ze chorizo to niedobre, On nie lubi, On tego badziewia nie będzie jadł itd, itd. Zeżarł. oblizywał się po zjedzeniu, nie zajarzył, że jadł chorizo i przyleciał nawet z wywieszony jęzorem po dokładkę. Mnie też przypadły do gustu, ale ja wszystko z chorizo lubię, więc wiedziałam, że w moim przypadku nie będzie niespodzianki. Gorzej sie zawsze ma rzecz z Królisiem, ale i On się zajadał, że aż mu się uszy trzęsły

Ilość porcji / Servings – 14
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gołąbki

  • 14 liści kapusty savoy
  • 400 g kiełbasy chorizo bez skóry
  • 200 g ryżu arborio (ja użyłam arborio, choc lepiej zeby był normalny, ale nie zauważyłam, że mi brakło, a już mi sie leciec do sklepu nie chciało)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku / 2 garlic cloves
  • 1 łyzka mixu ziół (tymianek, majeranek, oregano)
  • 4 łyżki puree z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy)

Na sos

  • 850 ml passatty pomidorowej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki przecisniętego czosnku
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ryż ugotować al dente. W dużej misce połączyć wystudzony ryż z kiełbasą obraną ze skóry, pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać zioła, czosnek, wędzoną paprykę i puree z pomidorów. Dobrze wymieszać.
  • Z kapusty oddzielić największe liście, ściąć głąba. Liście wrzucić do wrzątku i chwilę obgotowac. Przy tej kapuscie uważać, bo one szybko miękną.
  • Na każdego liścia nakładać przygotowane porcje nadzienia.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
  • Wszystkie składniki na sos połączyć w misce.
  • Do naczynia żaroodpornego ( ja miałam żeliwną patelnię ) wlać połowę sosu i ułozyć gołąbki. Zalać resztą sosu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około godzinę. Zanim nałożycie na talerz, sprawdzcie miekkość kapusty widelcem.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating