Drugie dania

Gruszkowe risotto

Gruszkowe risotto. Ja to mam “łep” pomyślała Konefka, kiedy podstepnie uknuła co będzie na obiad. Wymyśliła, że zrobi risotto z dodatkiem gruszek, alę żeby nie było, że wiecznie wszystko pod Królisia to zrobiła dwa w jednym. Do risotto z pozostałych gruszek, zrobiła gruszki nadziewane serem pleśniowym i owiniete szynką parmeńską. Króliś się nie faflunił bo dostał samo risotto a Konefka miała w gratisie gruszeczki z których wypływał obłedny serek. I do tego ta chrupiąca, spieczona szynka na wierzchu gruszeczki. No kulinarny raj. Królik zapchał się ryżem więc Konefka mogła w spokoju delektować się resztą.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na risotto

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 średniej wielkości por pokrojony w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta szafranu
  • 3/ 4 szkl ryżu arborio
  • ok 400 ml bulionu
  • 2 gruszki bez skóry pokrojone w grubszą kostkę
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 2 limonki sok

Na gruszki

  • 2 gruszki obrane ze skóry
  • ok 100 g sera pleśniowego
  • 4-6 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania / Instructions:

Na risotto

  • Na patelni roztopić masło. Na nim zeszklic pora. Następnie wrzucić czosnek i chwilę razem smażyć. Następnie dodać odrobine oliwy i zioła. Póżniej wsypać ryż i smażyć tak, żeby się obtoczył w tłuszczu i ziołach. Następnie wlać porcję bulionu. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie płyn. Wlac kolejną porcję bulionu. Dodać gruszki i szafran. Wlewać bulion do wyczerpania o miękkości ryżu ) Zajmie to ok 30- 40 min. Pod koniec wlać śmietankę, chwilę razem gotować i dodac sok z limonki

Na gruszki

  • Obrane gruszki przeciąć na pół, wydrążyć środek i w to miejsce włożyć ser pleśniowy. Złożyć w jedną całość i owinąć w szynkę parmeńską. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15 min

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating