Ciasta Uncategorized

Jabłecznik na czekoladowym spodzie

 

Coś dla miłośników jabłek. Prażone jabłka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie. U mnie dodatkowo z dodatkiem jeżynowego kremu ( blackberries curd ) . Dla całkowitej rozpusty wykończone pokruszonymi bezami i płatkami migdałów. 

 

Na spód
Składniki na spód:
⦁ 40 g masła, roztopionego
⦁ 150 g czekoladowych herbatników , pokruszonych
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
W tortownicy o wymiarach około 23 cm umieścić masę ciasteczkową .Wcisnąć w dno i boki .Wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na masę jabłkową
⦁ jabłka przesmażone 1200 gram
⦁ 1 i 1/2 galaretki pomarańczowej suchej
⦁ jeżynowy krem ( blackcurrant curd ) . W zastępstwie może być dżem
⦁ bezy
Zasmażane jabłka podgrzać w garnku. Do gorących jabłek dodać suchą galaretkę pomarańczową. Wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Odstawić do stężenia. Na koniec posmarować jeżynowym kremem lub dżemem. Posypać pokruszonymi bezami.

P1011345.JPG

P1011316.JPG

P1011340.JPG

No Comments Found

Zostaw komentarz