Drugie dania

Kaszotto mocno grzybowe

Kaszotto mocno grzybowe. Kaszotto z białej kaszy gryczanej gotowane z wywarem z suszonych grzybów. Kremowe i mega smaczne. Szkoda tylko, że grzybki dostałam od znajomej. Gdybym sama zbierała, moze znalazłabym jakieś halucypki i z Królisiem (doświadczalnym) byłoby jak w piosence: od rana mam dobry humor. A może trafiłby sie jakiś muchomorek i problem marudzenia podczas jedzenia obiadu rozwiązałby się “sam” jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki? Na szczęście dla Królisia muchomorka jak do tej nie znalazłam. Niemniej chyba będę o tym niby przypadeczkiem napomykać przy jakimś marudzonku, żeby sie bardziej trzymał na baczności i miał świadomość, że nie zna dnia ani gadziny ( tu mowa o Konefce). Kaszotto dla Królisia w wersji z ogórkiem małosolnym a dla mięsozernej Konefki z kurczakiem wędzonym

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl białego (wytrawnego wina)
  • 1 średni por pokrojony w plasterki
  • 250 g małych pieczarek
  • 3/4 szkl białej kaszy gryczanej
  • zioła (tymianek, oregano, majeranek)
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 2 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania / Instructions:

  • Suszone grzyby najlepiej dzień wcześniej zalać wrzątkiem
  • Na gorącą patelnię wrzucić masło i roztopić. Na roztopione masło wrzucić pora. Smazyć kilka minut aż się zeszkli. Do przesmażonego pora dodać czosnek i chwilę razem smazyć. Następnie dodać pieczarki. Smażymy razem z porem kilka minut. Na tym etapie można dodać trochę oliwy. Wsypać kaszę grzyczaną, wymieszać, żeby dobrze oblepiła się tłuszczem z porem. Po kilku minutach wlać wino, gotować aż odparuje. Wsypać 2 łyżki ziół. Przesmażyć z kaszą. Dodać namocznne grzyby z wywarem(w dwóch partiach) Gotowac na średnim ogniu do odparowania płynu. Jak wyparuje wywar grzybowy, zacząć dodawać bulion. Bulion wlewać partiami. Po każdej partii gotować aż kasza wciagnie płyn. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating