Drugie dania

Kaszotto z jarmużem i pieczarkami

Kaszotto z jarmużem i pieczarkami. Kolorowe kaszotto z dodatkiem grzybów, pora, kasztanów i jarmużu. Jeśli nie macie kasztanów nic nie szkodzi. Ja kiedyś eksperymentalnie kupiłam opakowanie już gotowych i w przypływie natchnienia dodałam garść do mojego obiadu. W tym przypadku Króliś ( doświadczalny ) nawet nie marudził. bo On ogólnie jak nie ma mięsa specjalnie nie drze jadaczki, że go chcę otruć, więc obyło się bez karczemnych kłótni. Zjadł, pytanie o smak skwitował stwierdzeniem, że jeszcze żyje, znaczy zjeść się dało. Ja kaszę gryczaną bardzo lubię więc mnie smakowało bardzo. Ja tylko na swój talerz nie wrzucałam już niczego dodatkowego. Króliś zeżarł był jedna porcje z pieczonym łososiem a drugą z tuńczykiem z puszki, której kot sąsiada pogardził ( ale tego mu nie mówcie, bo focha walnie )

Filmik jak przygotować kaszotto https://www.youtube.com/watch?v=7maQNX8iBxU

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 szkl prażonej kaszy gryczanej
  • 1/2 pora pokrojonego w plasterki
  • 1 marchew pokrojona pokrojona w kostkę
  • 100 g fasoli szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
  • garść jarmużu
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 puszka tuńczyka ser parmezan opcjonalnie
  • 1 1/2 szkl bulionu
  • 1/3 szkl białego wina
  • garść ugotowanych kasztanów (niekoniecznie)
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na rozgrzanej patelni rozpuścić tłuszcz ( olej i masło ) Na gorący tłuszcz wsypać kaszę gryczaną i kilka przesmażyć przez około 3 minuty. Do kaszy dodać przyprawy. Przemieszać. Następnie dodać marchew i pora. Podsmażyć z kaszą. Dodać czosnek. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilę razem. Wrzucić fasolkę i wlać część bulionu. Gotować aż kasza wchłonie cały bulion i wlać następna porcję bulionu. Następnie wrzucić jarmuż. Gotować kaszę z warzywami do momentu wyczerpania całego bulionu. Pod koniec dodać kasztany ( nie musicie, jeśli nie macie ). Kaszotto podawać ze startym parmezanem i jak ktoś lubi z tuńczykiem. Można jeść według uznania. Jeśli nie pijecie alkoholu możecie pominąć wino.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating