Drugie dania

Kluski kładzione z twarogiem

Kluski kładzione z twarogiem. Wiecie…takie danie do zrobienia w 30 minut. U nas teraz z nieba leje się żar. Mnie sie stac przy garach nie chce. Raz bo gorąco, dwa wolę czasem leżeć i pachnieć. To leżenie mogę praktykować do woli jak Króliś (doświadczalny) jest poza chałupą. ja w tym czasiem sprawiam tzw dobre wrażenie, jaka zarobiona nie jestem, a tak naprawdę wyleguję się z książką na kocyku pod drzewkiem. Kiedy jednak zbliża się godzina zero (powrót Królika) trzeba wziąć cztery litery w troki i na szybko coś zrobić, żeby nie doszło do dantejskich scen. Robicie więc ekspresowo troche klusków łyżką kładzionych. Podajecie z duszonym porem. Na wierzchu nonszalancko posypujecie pokruszonym twarogiem. Podajecie z miną zapatrzonego w siebie bubka.który zna sie na żarciu. Musicie mieć pokerową twarz i nawet powieka nie może Wam drgnąć. Podajecie tak, jakbyście podawali jakieś małże. ma być w tym pewność siebie i wzrok nie znoszący sprzeciwu. Króliś ( doświadczalny) jest tak zszokowany Waszą postawą, że łyka wszystko bez pyskowania i nawet w amoku chwali Was, że dawno nie jadł tak wykwintnego dania.

Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • około 1/4 szkl. wody
  • sól
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • sól do smaku
  • 250 g twarogu półtłustego pokruszonego

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni roztopic masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pora. Smazyć dwie minuty i dodac czosnek oraz sól do smaku. Dusić do miękkości
  • Jajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Kluski podawać z porem i twarogiem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating