Drugie dania Wegetariańskie

Kluski leniwe z koziego sera

Kluski leniwe z koziego sera. Coś w sam raz dla Królisia ( doświadczalnego ) bo bez mięsa. Szybkie w przygotowaniu, nie narobicie się specjalnie, bo kluchy zagniatacie minut pieć i kolejne minut pięć robicie szparagi z bułka tarta. W pół godziny macie Królisia zgłowy, bo dziad zażera sie kluchami. Smak podkręcony, dzieki uzyciu koziego sera. Króliś nażarty a co za tym idzie śpiący, więc wygrywacie podwójnie. Mało stania przy garach i spiący Kroliś to połaczenie diealany. Śpiący Króliś, znaczy Króliś nie mający siły na pyskówki. Wy macie Królisia z głowy i możecie robić co dusza zapragnie.

Filmik jak zrobić leniwe kluski https://www.youtube.com/watch?v=mT9YZFRW5hU

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kluski leniwe

  • 240 g koziego sera
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko

Na szparagi

  • 1 pęczek szparagów
  • 1/2 łyżeczki soli i cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania / Instructions:

Na kluski leniwe

  • Wszystkie składniki zagnieść i uformowac w kulę. Podzielić na części. Z każdej cześci uformować na stolnicy wałek. Spłaszczyć go i kroić nożem, jak kopytka. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować około 3-4 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować . Wyciągnąć prosto na talerz łyżką cedzakową.

Na szparagi

  • Szparagi wrzucić do gotującej sie wody ( doprawionej solą i pieprzem ) Gotowac 2 minuty. Na patelni rozpuścic masło, wsypać bułkę tartą i smażyć na złoty kolor. Pod koniec dodać szparagi i smażyc jeszcze chwilę
  • Leniwe podawać ze szparagami w bułce tartej

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating