Drugie dania

Knedle z pieczarkami

Knedle z pieczarkami. Króliś (doświadczlany) to ma jak pączuś w maśle. Konefka trzęsie się nad futrzakiem jak nad jajkiem, a ta menda ma czelność wciskać ludziom kity, że nikt o niego nie dba. Nawet obce osoby mu współczuja, bo robi minę niewiniatka i z tę debilną, trzęsącą sie bródką opowiada wszem i wobec jak Konefka wcska mu na siłę mięso. A prawda jest taka, że 90 procent żarcia jakie Konefka robi dla futrzaka to nawet koło mięsa nie leżały. Tak, jak te cudne kluseczki ziemniaczane z dodatkiem koziego sera, nadziewane pieczarkami i podane z obłędnie kremowym sosikiem pieczarkowym. No niech łajza tylko słowo powie lub krzywo spojrzy, to futrzak wyląduje za drzwiami z walizeczką pełną mafewek.

Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na farsz do knedli

  • 250 g brązowych pieczarek (pokrojonych w kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 łyzki oleju
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na knedle

  • 450 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętych przez praskę )
  • 150 g białego sera koziego
  • 1 jajko
  • 1 szkl mąki

Na sos

  • 2 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • przyprawy : sól (pieprz, słodka papryka, tymianek)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 1/2 cebuli (pokrojonej w kostkę)
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Sposób wykonania / Instructions:

Na farsz do knedli

  • Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć i dodać czosnek. Następnie wrzucić pieczarki. Smażyć kilka minut i wsypać zioła prowansalskie. Jeszcze chwilę przesmażyć i gotowy farsz odstawić do wystudzenia.

Na knedle

  • W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku umieścić łyżeczkę farszu. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac w ten sposób do wyczerpania ciasta. Mnie z podanej ilości wyszło 10 knedli. Knedle wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody i gotować od wypłynięcia około 3 minut.

Na sos

  • Na rozgrzany olej wrzucić pieczarki. Kilka minut przesmażyć i dodać przyprawy. Następnie wrzucić cebulę. Dodać czosnek. Następnie dodać wodę. Dusic razem kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i wędzoną paprykę.
  • Knedle podawać z sosem pieczarkowym

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating