Ciasta

Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa. Domowej roboty konfitura z zurawiny, jabłek i pomarańczy. Idealna na święta. Słodka i kwaskowa jednocześnie. Taka, jak lubię. Można ją wykorzystać do ciast, jakonadzienie bułeczek drożdzowych lub po prostu rozmarować na chlebie z masełkiem. Pyszna w każdej odsłonie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 300 g świeżej lub mrożonej zurawiny
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 pomarańcze obrane z skórki (usuniete błonki pokrojone w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania / Instructions:

  • Żurawinę wsypać do garnkać i gotować na Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do momentu, gdy owoce przestaną “strzelać”.
  • Dodać cukier, jabłka i pomarańcze. Wymieszać. Następnie zwiększyć ogień i gotować aż do zgęstnienia. Mieszać, żeby się nie przypaliło.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating