Ciasta Ciasta z owocami

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa. Weekendzikowy zawrót głowy. Konefka tym razem poszalała i zrobiła wypasione ciasto z nadzieniem wiśniowym i kremem karpatkowym. Jak macie na stanie Królisia ( dośwaidczalnego), który potrafi doprowadzić do szewskiej pasji mozecie dziada ubić ( zabawa może i przednia, ale w uj sprzątania i zacierania sladów )lub też mozecie wymyslic sobie takie ciasto, że spędzicie pół dnia w kuchni i zapomnicie jak wyglada Króliś, co ma swoje zalety. Potem tylko możecie zejśćna zwał, jak już opuścicie kuchnię a zza rogu wyłoni sie oblicze Królisia. Kto go widział, wie o czym mówie. Serce może stanać w poprzek. Jak już wyleziecie z kuchni…uzbrojeni w ciasto, też nie będzie źle…jak Króliś zacznie sie faflunić możecie w niego rzucić ciastem…ze zdziwnienia zamknie się na jakiś czas…punkt w rozgrywce dla Was. Jak już się ocknie i znów będzie próbował otworzyć pysk, zniewoli go obłędny smak ciasta….Wiem, co mówię, bo próbowałam. Mięciutenienki spodzik, pychoteczkowa, wiśniowa żelka i mega puszyty kremik. Cud, miód i orzeszki

Ważna informacja. Ponieważ ja to ciasto w takiej wersji robiłam pierwszy raz nie wiedziałam ile użyć składników. Na blachę 25 cm/ 35 cm możecie swobodnie zrobić spód ciasta z połowy podanych składników
Na filmie pokazane jest z ilosci 6 jaj.

Poniżej kompot jakiego ja uzywałam ( możecie miec inny ale wtedy proponuję zwiększyć liczbę listków żelatyny do 12 )

Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
6 hrs
Czas całkowity / Total time: 7 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na spód ciasta

  • 6 jaj w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • 75 g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki

Do nasączenia

  • 1 szkl wody
  • 2 cytryny sok
  • 1 1/2 łyżki cukru

Na nadzienie wiśniowe

  • 10 listków żelatyny (lub 10 łyżeczek żelatyny)
  • 1200 ml kompotu wiśniowego

Na krem karpatkowy

  • 700 ml mleka
  • 3 budynie (bez dodatku cukru, każdy po 35 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g miękkiego masła
  • dodatkowo
  • bezy
  • liofilizowana malina

Sposób wykonania / Instructions:

Na spód ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i zmiksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy wyłożyć pergaminem. Do formy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
  • Piec przez ok 40 minut lub  do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto wystudzić. Jeśli jest za wysokie, ściąć wierzch ciasta. Resztę umieścić ponownie w foremce, ale tym razem wyłożonej folią aluminiową. ( Upewnijcie się, że folia dość wysoko wystaje poza formę.Potrzebujecie jej więcej bo ciasto będzie się składać z trzech warstw : spód ciasta, nadzienie wiśniowe i krem karpatkowy, będzie więc dość wysokie )
  • Wodę połączyć z sokiem cytryny i cukrem. Nasączyć tym ciasto.

Na wiśniowe nadzienie

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Kompot wiśniowy umieścić w większym garnuszku i podgrzać. Do ciepłego kompotu dodać ciepłą żelatynę. Wymieszać i trochę wystudzić. Wiśniową masę wylać na nasączony spód ciasta i wstawić do lodówki do stężenia.

Na krem karpatkowy

  • W 3/4 szkl mleka rozpuścić proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszać, żeby nam się budyń nie przypalił. Budyń będzie dość gęsty. Ściągnąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • W misie miksera umieścić miękkie masło i ubić na puszystą, jasną masę.  Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksować masę do całkowitego jej połączenia. W trakcie ubijania, w razie potrzeby dodać cukier puder. Ubity krem wyłożyć na wiśnie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie udekorować według uznania. Ja do dekoracji użyłam bezy i liofilizowaną malinę

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating