Drugie dania

Kotlety drobiowe z brokułem

Kotlety drobiowe z brokułem. Kotlety pod tytułem, no dobra Konefko znaj moje dobre serce i w swej wielkiej łaskawości zjem ten obiad. To oczywiście kwestia wypowiadana przez Królisia (doświadczalnego). Królisia co prawda mięsko w ząbki gryzie, ale wyjątkiem jest indyk.
Tu mamy właśnie kotlety z mięsa z indyka. Kiedy napisałam, że z brokułem to nie znaczy, że brokuł jest na odwal się rzucony jako zielenina obok kotletów. Nic bardziej mylnego. Znaczy że sprytne Konefkowe łapki zapakowały warzywko w środek więc są kotleciki z niespodzianką.
Dodatkowe punkty dla Konefki…tu fanfary, konfetti sypie się z nieba i w oczach Królisia widać nieme uwielbienie i zdanie palące się w jego oczach na neonowo you are my hero…Dobra…trochę jakby pojechałam. Króliś nigdy nie patrzy się z uwielbieniem, ale kto Konefce zabroni pomarzyć.
Za sukces uznajemy jak Króliś nie pluje jadłem po skosztowaniu, tudzież się nie dławi. Choć przy tym drugim jest promyk nadziei dla Konefki, że może tym razem skutecznie…

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kotlety

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Sposób wykonania / Instructions:

Na kotlety

  • Brokuła rozgnieść widelcem. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę. Wystudzić. W misce umieścić mięso mielone, cebulę, rozdrobnionego brokuła, jajko i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać.
  • Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 min.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
  • Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
  • Moje kotlety podawane z ziemniaczanym puree skropionym pistacjowym pesto

źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/dieta-smacznie-dopasowana-przepisy.html

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating