Drugie dania Zupy

Krupnik z białą kaszą gryczaną

Krupnik z białą kaszą gryczaną. Wszyscy już znacie Królisia ( doświadczalnego ) i jego mało entuzjastyczny stosunek do mięsa. Owszem zje od czasu do czasu , ale z bólem serca ( znaczy doopy ) i międoli to tak długo, że sie słabo robi. No ale wiecie taka historia się zdarzyła jak byłam w sklepie. Idę sobie alejką z koszyczkiem, w radosnych podskoczkach mijam warzywka, potem rządek półek i nagle słyszę tajemniczy szept : Haloo Efka, dobrze Cię widzieć. Czuję, że powinnaś sie mną zaopiekować i wziąć do domu. Zapewniam, że spędzimy razem cudowne chwile. No weźcie… oparli byście się takim szeptom? Zwłaszcza jak mówi do Was piękny kawałek łopatki wieprzowej? No i tak oto sposobem hop siup i łopatka zabrała się ze mna do domu. No jakoś tak nie mogłam temu biedactwu powiedzieć, że jej nie przygarnę. Razem z warzywkami i białą kaszą gryczaną łopatka stworzyła niezapomniane doznania samkowe i rzeczywiście spędziliśmy razem cudowne chwile. Zanim Króliś wrócił do domu, łopatka za pomocą magii wyparowała z zupy i mieliśmy dwa szczęśliwe stworzenia. Mnie, bo zeżarłąm pyszną łopatke i Królisia, bo zeżarł cud malina krupnik. Pierwszy raz robiłam krupnik z białą kaszą gryczaną. Mega fajowy. Królisiowi o tym, że rozmawiam w sklepie z soczystym kawałkiem mięska nie mówiłam, żeby nie był zazdrosny.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g łopatki wieprzowej (2 plastry)
  • 1 mały por pokrojony w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 3 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka pokrojona w plasterki
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 7 łyżek białej kaszy gryczanej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta ziół prowansalskich

dodatkowo

  • ugotowane ziemniaki z masłem

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mięso posypac delikatnie ziołami prowansalskimi.W garnku podgrzać oliwę. na gorący tłuszcz wrzucić mięso i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie do mięsa wrzucić warzywa i smażyć razem z mięsem kilka minut. Wlac bulion i dorzucić ziele angielskie. Gotować ok 40 min. Po tym czasie dodać kaszę i gotować razem jeszcze około 20minut. Podawać według uznania. Ja podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi masłem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating