Drugie dania

Kurczak w sosie z brokułami

Kurczak w sosie z brokułami. Co prawda mięso Królisia (doświadczalnego) za specjalnie nie podnieca i trzeba się nieźle nagimanstykować, żeby go za czesto na obiad nie było, ale Konefka tyż człowiek i coś musi jeść. Tym razem obyło się bez scen i Królis grzecznie zjadł obiad. Chyba głodny “abo” zakochany. Tylko nie wiem w kim, bo na bank nie we mnie. Natomiast królikowa miłości trwaj, bo dzięki temu Króliś jest otumaniony, nie wie co je a dzięki temu nie wnosi reklamacji na obiady.

Zdaniem Konefki (zdanie Królisia się w tym przypadku nie liczy) Pierś była paluszki lizać, bo sosik był z pazurem dzięki dodatkowi chrzanu. A na dodatek wszystko posypane odrobina parmezanu. Mniam. Mniam. I jak Konefke brokuł normalnie w zęby gryzie, to tu zjadła bez mrygnięcia powieką. Króliś z tak dużej ilości zielonego był zadowolony, ale to żadna nowość.

Film jak przygotować pierś z brokułami

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowanslaskich
  • sól (pieprz)
  • mąka pszenna do obtaczania
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • nac pietruszki
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanka
  • sos chrzanowy lub chrzan do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Piersi z kurczaka pokroić na cieńsze filety i lekko rozbić tłuczkiem. Pierś doprawić solą, pieprzem i posypac ziołami prowansalskimi. Odstawić na godzinę.
  • Brokuła podzielić na różyczki. Przyprawione kawałki mięsa obtoczyć w mące z obu stron.Na patelnię dodać olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać obtoczone w mące kawałki kurczaka. Mięso smażyć w dwóch lub trzech turach. Obsmażone na złoto mięso przełożyć na talerz. Na tłuszcz po smażeniu piersi wrzucić brokuła i przesmażyć. Do podsmażonego brokuła dodać czosnek. Zalać bulionem i gotowac ok 3 minuty. Do brokuła dodac wcześniej podsmażoną pierś i gotować około 5 minut. Na koniec wlać śmietankę i dodać sos chrzanowy lub chrzan do smaku.

źródło inspiracji https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-z-brokulami

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating