Drugie dania Uncategorized

Kurczak w pomarańczach z dodatkiem marmolady pomarańczowej.

 

Kurczak marynowany w soku pomarańczowym z dodatkiem gęstej, słodkawej marmolady pomarańczowej. Tak upieczone mięso smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze dodacie do tego duży kuskus i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty to robi się jeszcze smaczniej. 

 

Na kurczaka 

⦁ podudzia z kurczaka bez skóry 6 sztuk
⦁ czerwona cebula
⦁ 2 pomarańcze
⦁ sok z jednej pomarańczy
⦁ marmolada pomarańczowa
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ papryka czerwona słodka
⦁ czosnek
Podudzia wypłukać pod wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć przyprawami. Wymieszać sok z jednej pomarańczy z 3 łyżkami marmolady pomarańczowej. Do takiej marynaty włożyć kurczaka i odstawić na kilka godzin do lodówki. W naczyniu żaroodpornym umieścić kurczaka. Dodać cebulę pokrojoną w talarki, wlać część pomarańczowej zalewy. Obłożyć pomarańczami pokrojonymi w ćwiartki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 min. Międzyczasie podlewać resztą zalewy.

Sałatka
⦁ 1/4 czerwonej, małej kapusty
⦁ 2 upieczone lub ugotowane buraki
⦁ łodyga zielonego selera
⦁ feta
⦁ 1 jabłko
⦁ 1/ 2 kopru włoskiego
⦁ kilka plasterków pomarańczy
⦁ sól
⦁ pieprz

Koper i kapustę pokroić w paski. Dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłko oraz pokrojonego w kostkę buraka i seler naciowy. Dodać fetę w kostce i plasterki pomarańczy.
Sos do sałatki

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka podawać z sałatką i dużym kuskusem.

P1013553.JPG

P1013555.JPG

P1013559.JPG

 

No Comments Found

Zostaw komentarz