Drugie dania

Jagnięcina z rabarbarowym chutney i surówką z czerwonej kapusty

Jagnięcina z rabarbarowym chutney i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney to dobry pomysł na podkreślenie smaku mięsa.  Lekko kwaskowo słodki chutney wydobywa walory mięsa. Całość podana z  podsmażanymi ziemniakami. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, buraka i rabarbaru. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na jagnięcinę

  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 pomarańcza
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Na rabarbarowy chutney

  • 600 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 2 jabłka pokrojoe w kostkę
  • 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 cm korzenia imbiru pokrojonego w kostkę
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki goździków mielonych

Na sałatkę

  • 1/4 łodygi rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1/4 surowego buraka pokrojonego w cienkie słupki
  • 1/2 jabłka pokrojonego w małą kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • nieduży kawałek czerwonej kapusty pokrojony w piórka
  • szczypior drobno pokrojony
  • sól (pieprz)
  • odrobina brązowego cukru do smaku
  • oliwa
  • cytryna
  • ocet balsamiczny

Sposób wykonania / Instructions:

Na jagnięcinę

  • Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać go do miski, następnie dodać oliwę z oliwek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kotlety jagnięce. Dokładnie je natrzeć i odstawić na mniej więcej 15 minut.
  • Rozgrzać patelnię i ułożyć na niej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyć po 5-7 minut z każdej strony.

Na rabarbarowy chutney

  • Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić, skropić dressingiem ( oliwa, cytryna, ocet balsamiczny )
  • U mnie dodatkowo smażone plastry ziemniaków.

 

 

 

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating