Leczo węgierskie


Kiedy za oknami pogoda nas nie rozpieszcza, każdy dodatkowy pozytywny bodziec jest na wagę złota. Często szukamy poprawy nastroju w kuchni, lecz kiedy wokół jest szaro i ponuro, trudniej o finezję podczas gotowania. Na szczęście w sklepach nie brakuje kolorowych i zdrowych warzyw, z których można wyczarować pyszny oraz pożywny posiłek bez względu na porę roku i panującą aurę. Jednym z nich jest leczo z papryki – szybkie i proste danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników oraz odrobina przypraw i po krótkim przygotowaniu można delektować się wspaniałym smakiem potrawy.

Trochę historii i tradycji

Nie ma chyba osoby, która by nie znała tradycyjnej węgierskiej potrawy, jaką jest leczo. Pochodzące z krainy “bratanków” danie, w swojej pierwotnej postaci składa się tylko z papryki, pomidorów i cebuli. Jego początki sięgają przełomu wieków XIX i XX, kiedy to papryka i pomidory na stałe zagościły w mieszczańskich domach. Pochodzący z północnej części Węgier gulasz jest wegetariańskim dodatkiem do mięs, a o jego popularności stanowi prostota i łatwość wykonania. 

Leczo na świecie

W latach 30. XX wieku dzięki przemysłowi konserwowemu leczo zyskało międzynarodową sławę. Poza granicami Węgier zagościło na stołach w Polsce, Rosji, Ukrainie, Niemczech, Czechach, a nawet w Izraelu. O ile węgierska wersja dania jest wegetariańska, to w innych krajach zaczęto dodawać do niego różnego rodzaju mięsa i inne warzywa jak bakłażan, kabaczek czy cukinia. We Francji odmianą leczo jest popularny bezmięsny ratatuj, nieco mniej gęsty, obfitujący w sezonowe warzywa. Rosjanie za to dodają spora ilość mięsa, np. filety z kurczaka bądź kiełbasę.

Przepis na leczo po polsku

Polska wersja dania przypomina francuską wersję i składa się z wielu warzyw oraz dużej ilości pomidorowego sosu. Do przygotowania leczo składniki znajdziemy w każdym sklepie. Warto pamiętać, by były one świeże i pozbawione jakichkolwiek uszkodzeń. Poniżej podstawowy przepis na leczo.

Składniki na kolorowe leczo z kiełbasą:

  • 4 papryki kolorowe;
  • 3 duże cebule;
  • 3 duże pomidory;
  • około 30 – 40 dag kiełbasy, niezbyt tłustej;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub łyżka smalcu do podsmażenia cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka w proszku;
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Wykonanie:

Na początku należy dokładnie umyć papryki, oczyścić je z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paski. Pomidory obrać ze skórki, parząc je i wkładając na chwilę do zimnej wody. Przygotowaną cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju słonecznikowym, a potem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy cebula i kiełbasa będą apetycznie przyrumienione, dodać paprykę i znów podsmażać przez chwilę. Na sam koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu około 15 minut. Przed wyłączeniem kuchenki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. W zależności od kulinarnych upodobań można posypać potrawę natką pietruszki.

Propozycje podania lecza

Tradycyjne leczo podaje się głównie jako dodatek do mięs lub samodzielne danie i jest ono wegetariańskie. Na Węgrzech ten popularny przysmak jada się często latem, gdyż w wersji bezmięsnej jest lekką i pożywną propozycją w ciepłe dni. Gotowane w bograczu, czyli w specjalnym kociołku służącym do przygotowywania potraw nad ogniskiem, olśniewa swoją prostotą i fantastycznym smakiem. Jego szybko rosnąca na świecie popularność sprawiła, że oprócz popularnej wersji solo, często można spotkać leczo podawane z różnymi dodatkami jak ryż czy kasza. Fani kluseczek również mogą połączyć je z leczo. Dzięki takim kombinacjom nie tylko wzbogacimy smak potrawy, ale dostarczymy sobie dodatkowych składników odżywczych i energetycznych. Często spotykaną wersją tego smacznego dania jest leczo z cukinią i pieczarkami zamiast kiełbasy, które jest świetną propozycją dla wegan i wegetarian. Podaje się je wówczas najczęściej z pieczywem.

Budapeszt w słoiku, czyli sprawdzony przepis na leczo na zimę

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem tradycyjnego leczo bez względu na porę roku i w dowolnej chwili, warto przyrządzić weki. Popularnym przepisem jest leczo z pomidorów i marchewki, która nadaje potrawie słodyczy i koloru. Jego wykonanie jest banalnie proste, gdyż stosuje się zasadę proporcji warzyw 1:1.

Do jego przygotowania potrzeba:

  • 1 kg oczyszczonej z gniazd nasiennych papryki;
  • 1 kg marchewki;
  • 1 kg cebuli;
  • 1 kg pomidorów;
  • pół szklanki oleju, najlepiej słonecznikowego;
  • sól.

Wykonanie leczo zaczynamy od obrania marchewki i pokrojenia w cienkie półplasterki. Następnie kroimy cebulę w piórka, paprykę w paski, a pomidory w  ćwiartki. Warto dodać, że pomidory mogą, lecz nie muszą, być obrane ze skórki. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy najpierw marchew, którą smażymy przez kilka minut. Następnie dorzucamy cebulę oraz paprykę i znów smażymy kilka minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy pokrojone pomidory i całość dusimy kilka minut. Po tym czasie doprawiamy solą, a następnie przekładamy leczo do wcześniej przygotowanych słoików. Pasteryzujemy słoiki przez 15 minut i gotowe! Tak przyrządzone leczo będzie czekać w domowej spiżarce, by cieszyć swoim smakiem przez długi czas, zwłaszcza w zimowe, chłodne dni.