Ciasta

Liker piernikowy – Gingerbread Liqueur

Liker piernikowy. Coś na świeta ale tym razem alkoholowego. Pyszny liker na bazie rumu, ze smietanką i nuta piernika. Pachnący, dośc mocny ( bynajmniej dla mnie, bo ja w zasadzie nie piję mocnych trunków ). słodki, kremowy i rozpustny.

Likier piernikowy

⦁ 500 ml brązowego rumu. Ja użyłam tego na zdjęciu

⦁ 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (160 g )
⦁ 1000 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
⦁ 5 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika
⦁ 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Nutellę umieścić w misce. Mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Wlewać stopniowo śmietanę nie przerywając mieszania. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier przelać przez gazę i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godz, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Gingerbread Liqueur

⦁ 500 ml of wood rum
⦁ 4 tablespoons of Nutella or other chocolate and nut cream (160 g)
⦁ 1000 ml of single cream
⦁ 5 flat teaspoons of allspice
⦁ 200 g of powdered sugar

A method of preparing:

Place Nutella in a bowl. While stirring with a whisk, slowly pour the rum. Stir until the Nutella is melted in rum.
Pour the cream gradually without breaking the mixing. At the end add sugar and spice to the gingerbread liqueur. Mix well.
Pour liqueur through the gauze and store in a tightly closed bottle, in a refrigerator. Before the first consumption, it is advisable to cool it for at least 12 hours to thicken. Shake the bottle before use.

 

 

 

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/491-likier-piernikowy

No Comments Found

Zostaw komentarz