Drugie dania Uncategorized

Linguine z łososiem i kremem z limonki

 

Składniki:
⦁ 400 g świeżego filetu z łososia
⦁ limonka
⦁ 2 gałązki pomidorków koktajlowych
⦁ kilka sztuk suszonych pomidorów
⦁ 1 łyżka pasty tagine
⦁ 200 ml kremówki
⦁ parmezan starty 1 łyżka
⦁ 400 g makaronu linguine
⦁ sól
Łososia opłukać, osączyć. Limonkę sparzyć, wytrzeć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pomidorki opłukać, przekroić.
Kremówkę wlać do rondla. Podgrzewać do zagotowania. Dodać połowę skórki z limonki i 2 łyżki soku. Dorzucić świeże pomidory przekrojone na pół i suszone pomidory . Chwilę pogotować i dodać pastę tagine. Dodać łososia i dusić pod przykryciem około 7 min

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić (2 łyżki wody z gotowania odłożyć).
Z sosu wyciągnąć łososia. Do sosu wrzucić makaron, dodać płyn z gotowania makaronu. Delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą skórki z limonki i parmezanem. Podawać ze świeżymi pomidorami koktajlowymi i plastrami limonki oraz łososiem.

P1018192.JPG

P1018204.JPG

 

No Comments Found

Zostaw komentarz