Drugie dania

Łosoś w ziołach prowansalskich

Łosoś w ziołach prowansalskich to pomysł na pyszną, ziołowa rybę. U mnie łosoś dodatkowo podany z dużym kuskusem i chrupiącą sałatką z kapusty czerwonej, kopru włoskiego, selera naciowego i jabłka. Sałatka świetnie się komponuje z rybą. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na łososia

  • 200 gr łososia
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • czosnek
  • koper
  • zioła prowansalskie (rozmaryn, bazylia, tymianek, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano i majeranek)

Na surówkę

  • 1/4 kapusty czerwonej pokrojonej w piórka
  • 1/2 kopru włoskiego pokrojonego w piórka
  • 1/2 łodygi selera zielonego w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
  • 1 upieczony lub ugotowany burak pokrojony w kostkę
  • pokruszone pistacje

Na sos

  • oliwa
  • miód
  • sok z pomarańczy
  • figowy ocet balsamiczny
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na łososia

  • Łososia umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posiekać koper i wymieszać z ziołami prowansalskimi. Na pergaminie ułożyć łososia i rozprowadzić na nim ziołową mieszankę. Wstawić do lodówki na godzinę, żeby łosoś przeszedł aromatem ziół. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.

Na surówkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i połączyć z sosem do surówki.
  • Łososia podawać z surówką i dużym kuskusem.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating