Ciasta Uncategorized

Marchewkowy krem ( Carrot curd )

Marchewkowy krem ( Carrot curd ). Ja już nie raz wspominałam, że mam kompletnego fioła na punkcie próby przeistoczenia wszystkiego co się da w maślany, kremowy curd. A zaczęło się tak niewinnie od cytrynowego odkrycia. Teraz mam za sobą już kilka innych i wiem, że ten zrobiony z marchewki wcale nie będzie ostatni. Dodatek imbiru fajnie podkręca smak, mało wyrazistej marchewki. Polecam. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 mins
Czas całkowity / Total time: 17 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 łyżek niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl soku z marchwi
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta przyprawy do piernika

Sposób wykonania / Instructions:

  • W średniej wielkości misce ubić masło, cukier i sól do uzyskania gładkości.
  • Pojedynczo dodawać jajka i żółtka, aż do połączenia.
  • Dodać sok z marchwi i imbir. W tym momencie mieszanina może się trochę rozwarstwić
  • Masę umieścic w małym garnuszku i postawic na średnim ogniu. Mieszać cały czas regularnie i gotować około 2 godzin
  • Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko. Przelać do słoiczka

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating