Ciasta Bez kategorii

Meloncello

Meloncello. Jak tam kiedyś śpiewali pewni panowie: Kochać nie warto, lubić nie warto ( … ) jedyne co warto, to upić się warto. No to na jedną nóżkę. Jeśli stwierdzicie, że jednak kochać warto takie Meloncello może być pomocne w uwiedzeniu Królisia (doświadczalnego). Chociaż z tym uwodzeniem zalecam daleko posuniętą ostrożność…uwiedziecie, menda zostanie i będziecie się z tym użerać nie wiadomo jak długo

. Można połówkę ( czytaj swojego przyszłego  Królisia doświadczalnego) upić połówką i będzie według doniesień ludowych łatwiejsza…tudzież jeśli nie podziała i mimo wszystko nie zaiskrzy, można zdzielić połówkę butelczyną przez czerep ( LETKO ) i przez cudowną chwilę będzie tak otumaniona, że bedzie WASZA. A jak już połówkę upijać to czymś tak przyjemnym w smaku, jak domowej roboty Meloncello.

Niemniej może lepiej ochlajcie się sami, po co ściągać sobie na łeb kogoś, kto będzie Wam za uchem faflunił? Likier jest tak smaczny, że szkoda go dla Królisia . Pijcie, pijcie, co se będziecie żałować…Pamiętajcie myśl, którą napisał mistrz Pratchett: Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. No to na pohybel i idę sie raczyć kolejnym kielonkiem słodkiego likeru z melona, spirytusu i śmietanki z mlekiem. ( Po kilku kieliszkach likieru słychać Konefkowe czkanie i hasło…precz z Królikiem i niech żyje wolność, wolność i swoboda…) 

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
21 d
Czas całkowity / Total time: 21 d 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • ok 1 kg melon
  • 500 ml spirytusu 95%.
  • 1 kg cukru
  • 800 ml tłustego mleka 3.2 %
  • 200 ml słodkiej smietanki do sosów

Sposób wykonania / Instructions:

1 etap

  • Z melona wyciąć miąższ. Usunąć część z pestkami. Melona pociąć na kawałki, umieścić w słoiku i zalać spirytysem. Dokladnie zakręcić i odstawić do szafki kuchennej, w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co pare dni nalezy wstrząsnąć zawartością sloika.

2 etap

  • Do sporego garnka wsypać cukru i wlac mleko oraz smietankę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszajac, przez 30 minut.Nie doprowadzac do wrzenia. Calkowicie wystudzić.
  • Owoce wyciagnąć ze spirytusu, odcedzić na sitku i rozdrobnić na puree blenderem. Nastepnie połączyć mleczny płyn, puree i spirytus. Całość przefiltrować przez gesta gaze odciskajac dokladnie puree melonowe.
  • Likier rozlać do wyparzonych butelek.
  • Butelkę z likierem, który bedziemy serwować przechowywać w zamrażarce. Przed rozlaniem wstrząsnąć

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating