Drugie dania Bez kategorii

Mini calzone z pieczarkami i wędzoną mozarellą

Mini calzone z pieczarkami i wędzoną mozarellą. Nieduże pierożki z ciasta na pizzę, nafaszerowane po brzegi pysznościami. Małe ale mają moc. Fajne, bo takie na jeden kęs. Sprawdzą sie na obiad i na przekąske. Jak mawia mój znajomy, takie popitaśne. Lubię to słowo, bo oddaje sedno tych pierożków. Króliś ( doświadczalny ) dostał je akurat w trakcie jakiegoś meczu, a że naszym jakos średnio szło, to nawet nie było slychać aż tylu przekleństw, bo miał swój królikowy pyszczek zapchany po kokarde i żadne nieprzyjemne dźwięki z tego pyska się nie mogły wydostać. 1:0 dla mnie.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Na nadzienie pieczarkowe

  • 200 gr brązowych pieczarek pokrojonych w grubsza kostkę
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól (pieprz, zioła prowansalskie)
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 2 łyzki masła

dodatkowo

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej porwanej na mniejsze kawałki
  • 2 kulki wędzonej mozarelli (możecie uzyć innego sera)

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na blacie lub stolnicy. Chwilę wyrobić. Rozwałkować. Wycinać szklanką kółka o średnicy około 8 cm. Każdy placuszek rpzesmarować sosem pomidorowym. Połozyć kawałek szynki, mozarelli i farszu pieczarkowego. Zlepiać brzegi ciasta i lepić pierogi, układać je na blaszce do pieczenia posmarowane od spodu oliwą. Odstawić na czas nagrzania piekarnika do 210 stopni. Pierożki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Można piec korzystając z kamienia do pizzy

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę

Na pieczarki

  • Na patelni z ropuszczonym masłem podsmażyć cebule z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i zrobic mini calzone

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating