Drugie dania

Pizzerinki ze szparagami

Pizzerinki ze szparagami i małosolnymi ogórkami polecają sie na obiad lub przekąskę do pracy. Danie z serii zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną ( Wierzyński ) Króliś ( doświadczalny ) w królikowym niebie. Mnóstwo zieleniny, która potem obnosił sie w pracy, bo Konefka zapakowała mu kilka sztuk jako “lanczyk” do roboty. Łaził z tym “lanczykiem” ostentacyjnie koło kolegów i obnosił się jakie ma rarytasy. Tak się obnosił, ze aż mu któryś walnął, żeby zluzował majty. Króliś w ramach rekompensaty za lansowanie sie w robocie musiał “lanczykiem” podzielic się z reszta, czym sobie strzelił w królisiowa stope. Lansik nie zawsze jest dobry. Gdyby nie łaził z pizzerinkami jak wieśniak w te i wewte, to by miał żarcie tylko dla siebie. Konefka na tym skorzystała, bo koledzy wychwalali Konefkę pod niebiosa za te pychotki i Króliś z bólem czterech liter musiał publicznie odszczekać, że Konefka to taka zła łajza co o niego nie dba. Pizzerinki polecam bo są orgazmiczne i smakują obłędnie.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Na sos do pizzy

  • 1 por
  • 100 ml gęstej smietanki do sosów
  • sól
  • pieprz
  • sczypta tymianku
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo

  • 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
  • pęczek szparagów cienko pokrojonych w paski
  • 2 ogórki małosolne pokrojone w plasterki

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki

Na sos

  • Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora. Rozsmarować. Dodać ser i szparagi. Piec przez około 5 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating