Ciasta Bez kategorii

Mini tarty z kremem jabłkowym

Mini tarty z kremem jabłkowym. Kruche tartaletki wypełnione kremem jabłkowym i prażonymi jabłkami. Krem jest dość słodki, dlatego kwaskowe jabłka fajnie przełamują jego słodkość.

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Mini tarty

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko

Na krem jabłkowy

  • kg jabłek obranych (bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę)
  • 400 g cukru
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Na jabłka

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania / Instructions:

Mini tarty

  • Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.
  • Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1)Do s rodka wsypać groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 20-25 minut. Dodatkowo można po wysypaniu grochu ze środków babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.

Na krem jabłkowy

  • Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
  • Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

Na jabłka

  • Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating