Ciasta Ciasta z owocami

Muffinki z truskawkami

Króliś (doświadczalny) ma teraz fazę na truskawki. Znosi tego tonami. Truskawki są na śniadanie, pośniadanie, przedobiad, obiad, poobiad, przedkolacje, kolację, pokolację. I tak już drugi tydzień. Nie jestem w stanie przejeść ani przerobić tych truskawek i łapię sie wszelkich możliwych sposobów gdzie je upchnąć. Tym razem skitrałam część w muffinkach. Były pyszne, były bo się szybko zmyły. Na pytanie Królisia z czym te muffinki, popatrzylam na niego tym jednym mniejszym okiem ze skaczącą nerwową powieką i padło pytanie …zgadnij…a On na to …z czekoladą? Bosze…”trzymcie mnie, bo oszaleję”…Hop siup, o mamuniu. Kuku na muniu, kuku na muniu! Hop siup, zwariowałem. Pomieszałem duszę z ciałem! Kto mnie wyrwie z matni tej? Kuku na muniu, hej…( Kabaret Olgi Lipińskiej )

Ilość porcji / Servings – 20
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na muffinki

  • 2 ½ szklanki mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szkl miekkiego masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 ¼ szkl maślanki
  • 20 średnich (świeżych truskawek)
  • Na lukier
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • cukier puder opcjonalnie

dodatkowo

  • 10 truskawek przekrojonych na pół do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

Na muffinki

  • Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, maślaną masę. Zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać razem z masłem ok 2 minut. Po tym czasie zacząć dodawać po 1 jajku. Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Jak składniki się połączą wlać maślankę. Miksować aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodać połamane ( posiekane ) kawałki czekolady.
  • Ciasto nakładać łyżką do lodów do papilotek ( U mnie są to papilotki: 7 cm średnica i 4 cm wysokość. Z tej ilości ciasta przy takich papilotkach wyszło mi 20 muffinek). Do każdej papilotki, na środek włożyć 1 truskawkę.Muffinki wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, udekorować lukrem i truskawkami

Na lukier

  • Śmietankę i cukier puder umieścić w małej misce i wymieszac do uzyskania pożądanej konsystencji

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating