Drugie dania

Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem

Muszle makaronowe z mięsnym nadzieniem. Jest niedziela ( znaczy nie teraz) ale gdzieś tam jest sobie niedziela, siedzicie sobie w domu, przewijacie internet i NAPADA NA WAS ROSÓŁ.

Tak, napada, bo inaczej się tego nazwać nie da. Otwieracie neta, a tam za każdego postu na FB wyłazi rosół i rzuca sie na Was bezczelnie, bo “każdy” prawdziwy Polak MUSOWO ROBI niedzielny obiadek w postaci rosołu.I nawet jeśli Wy nie jesteście prawdziwym Polakiem, to i tak ten ROSÓŁ NA WAS napada z tego fejsbuka, że wreszcie i Wy zaczynacie mieć na ten pieprzony rosół ochotę.

No i na mnie ten rosół był napadł i musiałam go zrobić.Co prawda wpierw napadł, potem za mną cham łaził i patrzył na mnie tymi małymi, chlipiącymi oczkami, tak , że go w tygodniu zrobiłam. Mnie najbardziej w rosole podnieca ta woda i duzo klusków. Mięsko rosołowe już niekoniecznie mnie doprowadza do dreszczy. No ale skoro zostało, to szkoda wyrzucać. Tak mnie nauczył Króliś ( doświadczalny ) terrorysta, który pakuje mi do głowy “mondrości ” co wolno i czego nie.

Wyrzucanie mięska rosołowego jest w kategorii “Konefko póndziesz do piekła” Co innego rzucanie mięskiem…to inna historia bo ja mięskiem chętnie rzucam, zwłaszcza jak mnie Króliś qfurwi ( znaczy doprowadzi na skraj załamania nerwowego ) …No ale do brzegu. Mięsko rosołowe zostało. Wyrzucanie jest złe,

Mięsko zostało więc przerobione na pikantną pastę, która można wykorzystać do kanapków, tudzież można tą pasta nadziać makaronowe muszle i tak Konefka zrobiła…że było miensko na obiad to Konefka była w oczach Królisia be…ale że miensko zostało zrecyclingowane, to Konefka została bohaterem …

Film jak zrobić muszle z nadzieniem mięsnym

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos

  • 400 g winnych (dojrzałych pomidorków przekrojonych na pół)
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżka mixu czerwona papryka (tymianek, mielona szławia,mielona kolendra)

Na pastę mięsną / nadzienie

  • 4 podudzia z rosołu
  • 125 g wołowiny z rosołu
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 pełne łyżki pasty tagine (jesli nie macie wymieszajcie koncentrat pomidorowy z odrobiną kmninu rzymskiego, cynamonu, wedzonej papryki i kolendry )
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • Mięso oddzielic od kości i podzielić na mniejsze kawałki

dodatkowo

  • Muszle makaronowe ugotowane aldente (ja zużyłam 21 sztuk)

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos

  • Na patelni roztopić masło. Na roztopione masło wrzucić pomidory. Smażyć kilka minut. Następnie dodac czosnek i przyprawy. Dusić razem aż pomidory puszczą soki. Dolać trochę wody. Pomidory przełożyć do blendera i zmiksować.

Na pastę mięsną / nadzienie

  • Na jednej łyżce oliwy podsmazyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodac zioła prowansalskie i dusić razem. Do misy blendera dodać mięso, cebulę i wedzoną paprykę. Chwilę razem zmielić i następnie dodać czosnek i suszone pomidory. Powtórzyć mielenie. Dodać pastę tagine i zmiksować do konystencji gęstego smarowidła.

Na muszle

  • Muszle ugotować na pół twarto. Odcedzić i przelać ziną wodą. Muszle nadziewać pastą . Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy. Układać na nim jedna koło drugiem nadziewane farszem muszle. Wstawić do piekranika nagrzanego do 180 C na około 30minut
  • Podawać według uznania. U mnie jest to pesto i ser parmezan

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating