Drugie dania

Perłowy kuskus z pomidorami i krewetkami

Perłowy kuskus z pomidorami i krewetkami. Króliś ( doświadczalny ) łaził i wiercił dziurę w brzuchu, że on już ma dosyć mięska, on by zjadł coś innego, ale sam nie wie co. Jakąś pychotkę. Coś smacznego, coś lekkiego, coś szybkiego, bo jest głodny jak wilk. I tak oto powstał kuskus z perłowy z winnymi pomidorami, z dodatkiem suszonych pomidorów i słuszna porcją krewetek. Obiad gotowy w 30 minut. Kolejna fanaberia Królisia została zaspokojona. Brawo ja.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 100 g perłowego kuskusu (waga przed ugotowaniem)
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 400 g pomidorków winnych przekrojonych na pół
  • 6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyzka pasty tagine
  • 2 łyzki wody z kiszenia pomarańczy
  • 250 g krewetek

Sposób wykonania / Instructions:

  • W pierwszej kolejności ugotować kuskus według instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory winne przekrojone na pół i przyprawić do smaku. Doprawić papryką wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Dorzucić suszone pomidory i dodac pastę tagine. Wrzucić krewetki i dusic razem kilka mnut. Pod koniec dodać ugotowany perłowy kuskus i wymieszać

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating