Drugie dania Uncategorized

Pieczone warzywa z pieczarka zapiekana z jajkiem I halloumi

 

 

 

Pieczone warzywa z pieczarka zapiekana z jajkiem I halloumi

  • Male ziemniaki
  • Papryka czerwona i żółta
  • Pomidory koktajlowe
  • Marchewka
  • Burak ugotowany
  • Oliwki czarne
  • Czerwona cebula
  • Groszek cukrowy
  • Male kukurydze
  • Karczochy z puszki
  • Male mozarelle
  • Pieczarki brązowe

 

  • Oregano
  • Szałwia
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Tymianek

 

Pieczone warzywa
Marchew i ziemniaki umyć . W garnku z wodą zblanszować marchew. Odcedzić .Na blasze posmarowanej oliwą  umieścić ziemniaki ,  marchew, pomidorki koktajlowe, paprykę , groszek cukrowy i kukurydze . Dorzucić czerwoną cebulę pokrojoną na ćwiartki i oliwki . Dodać karczochy, ugotowanego buraka, pieczarki  .Dodać oregano i szałwię. Dorzucić świeży tymianek, rozmaryn i czosnek .Skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości

 

 

  • 4 duże pieczarki “portobello”
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • kilka listków ulubionych ziół: pietruszki, bazylii, szczypiorku
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia

 

Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika. Przed podaniem posypać ulubionymi posiekanymi ziołami.

  • Halloumi

Pieczone warzywa podawać z grilowanym halloumi i pieczarka z jajkiem oraz mini mozarellami

P1019040.JPG

P1019050.JPG

P1019034.JPG

No Comments Found

Zostaw komentarz