Ciasta

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi. Piernik z dodatkiem kwaskowych powideł wymieszanych z żelatyną. Całośc polana polewą czekoladową z dodatkiem suszonych śliwek moczonych dzień wcześniej w rumie. Polewa robi tu całą robotę.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 garści śliwek suszonych dzien wcześniej namoczonych w rumie

Piernik przekładany

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika np. z domowego przepisu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao

Na śliwkowe przełożenie

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • 5 listków żelatyny

Na polewę czekoladową

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1/4 szkl rumu

Sposób wykonania / Instructions:

Na piernik

  • Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem. Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną, kakao i sodą, na końcu dodając kwaśną śmietanę – wymieszać składniki szpatułką.
  • Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone blaty przekroić na trzy części.

Na śliwkowe przełożenie

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Połączyć z powidłami.
  • Ciasto przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową. Udekorować polewą czekoladową.

Na polewę czekoladową

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu połączyc do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Mieszać, żeby nie przypalić. Połączyć ze śliwkami odsączonymi z rumu. Wymieszać i gotową polewe rozsmarować na pierniku

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating