Ciasta WIELKANOC

Piernikowa babka z lukrem i jajeczkami czekoladowymi.

Babka idealna. Babka do zakochania jeden krok. Najbardziej wilgotna babka, jaką jadłam w życiu. Cudownie pachnąca przyprawami korzennymi. Z dodatkiem lukru. Na okazję zbliżającej się Wielkanocy wykończona czekoladowymi jajeczkami. Jest naprawdę pysznie 🙂

Składniki:

  • 1i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 190 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy – przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
Cukier, mleko, miód, masło i kakao umieścić w małym rondelku. Wszystko zagotować. Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Składniki powinny się dobrze ze soba połączyc.Jak masa wystygnie dodać przesiane wczesniej  orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną. Wymieszać rózgą kuchenna do połaczenia składników. Następnie odawać po jednym żółtku, po każdym żółtku lekko mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę. Ubite białka połączyć delikatnie z piernikową masą.
Ciasto wyłożyć do silikonowej formy na babkę.
Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170ºC lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Polać lukrem i dowolnie udekorować. U mnie sa to jajeczka wielkanocne.

P1014568.JPG

P1014572.JPG

źródło inspiracji : https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piernikowa

No Comments Found

Zostaw komentarz