Drugie dania Dania bezmięsne Wegetariańskie

Pierogi z kozim serem i truskawkami

Pierogi z kozim serem i truskawkami. O Bosze szumiący, niech ten sezon truskawkowy się wreszcie skończy. Lubię truskawki, ale Królik (doświadczalny) przegina ze znoszeniem kolejnych kilogramów truskawków do chałupy. Przyniesie, a potem łazi za Tobą i wierci Ci dziurę w brzuchu, że jedzenia nie można wyrzucać i może wypadałby coś z tymi darami natury zrobić. Masz w takich chwilach ochotę zatkać Królisiową paszczę taką okazała truskawką na wieki, wieków amen. Niestety znęcanie się nad zwierzątkami jest karalne. Konefka więc westchnęła ciężko, zakasała rękawy i zabrała się za upłynnianie truskawków. Ostatnio robiła knedle serowe nadziewane truskawkami, więc teraz dla odmiany były pierogi. I nawet jak już Konefka sie nalepiła i spróbowała takiego pierożka, to w duchu pochwaliła Królika ( ale ręka, niga, mózg na ścianie jak któreś z Was mu o tym wspomi) za to znoszenie truskawków, bo te pierogi wyszły palce lizać i Konefka musiała uważać, żeby coś się Królikowi zostało.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

dodatkowo

  • 250 g sera koziego
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki
  • cukier opcjonalnie
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania / Instructions:

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję koziego sera, plasterek truskawki i 1/4 łyżeczki cukru. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ( w osolonej wodzie z łyżką oleju ).
  • Podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating