Drugie dania Pierogi

Pierogi z płynnym żółtkiem

Pierogi z płynnym żółtkiem. No powiem Wam, że pierogi pierwsza klasa. Nawet Króliś (doświadczalny) pochwalił smak i prezentacje. No może juz mnie nie wymieni na lepszy model, jak ktoś sugerował na jednej z grup kulinarnych, po przeczytaniu tego co o biednym Królisiu wypisuje i jak go nieszczęśnika karmię. Było trochę zabawy przy robieniu i stwierdzenie, że z czymś trzeba się obchodzić jak z jajkiem nabiera tu nowego znaczenia 😉 Jedno zółtko mi zjechało z serka i poszło w siną dal. Pierogi w sumie łatwe w zrobieniu tylko potrzba trochę cierpliwości żeby zółtko nam nie zwiało i żeby go nie przebić w szale lepienia. Nauczyłam się kilku przydatnych przekleństw podczas klejenia ale efekt WOW jest.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

dodatkowo

  • serek kremowy ziołowy
  • 12 żółtek
  • 3 łyżki masła roztopione
  • tarty parmezan opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję sera i delikatnie na serze umieścić żółtko. Przykryć kolejnym krążkiem i zlepić brzegi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować 4 minuty we wrzącej wodzie.
  • Podawać z roztopionym masłem i posypane parmezanem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating