Drugie dania

Pierożki krucho drożdżowe z chorizo

No fajne, fajne. Takie w sam raz na ząb. Zatrzepiste ciasto wyszło. Nadzienie tez fajne, tylko trzeba było przemilczeć, że w skład nadzienia wchodziło chorizo, bo Królisiowi (doświadczalnemu) by się to nie spodobało. Jak Króliś pyta z czym te pierożki, to zaczynacie wymienianie od ziemniaczków, potem wspominacie o oliwkach, czerwonej fasoli. przyprawach. Jak dochodzicie do momentu, kiedy trzeba wspomnieć o chorizo, dostajecie szalonego ataku kaszlu, wywracacie ślepiami i rzucacie się “nieżywi” na podłogę. Króliś jest tak zaoferowany, że jedyna żywicielka zaraz wyzionie ducha, że zapomina dopytać co jeszcze. Wy się ładnie otrzepujecie z paprochów i sielanka toczy sie dalej. Do momentu, kiedy za dwa dni Króliś odgrzewa pierożki i podczas chrupania odkrywa nieszczęsny kawałek kiełbaski, która nie skomponowała sie z resztą farszu.Cyrk z przewracaniem się na podłogę i dziwnymi konwulsjami powtarzacie aż Króliś wyżre wszystkie pierożki i będzie można o nich zapomnieć i przejść do kolejnego dania.

Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 220 g masła pokrojonego w plasterki
  • 180 g kwaśnej śmietany
  • 15 g suchych drożdży

Na nadzienie

  • 400 g ziemniaczanego puree
  • 1 puszka fasoli czerownej odsączonej z wody
  • garść czarnych oliwek drobno pokrojonych
  • 1 pętko kiełbasy chorzio pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pora drobmo pokrojonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • przyprawy do smaku : słodka papryka w proszku (wędzona papryka, kurkuma, sól, pieprz, majeranek)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki na farsz umieścic w misce i dobrze wymieszać. Odstawic do lodówki na ok godzinę
  • Wszystkie składniki na ciasto krucho drożdżowe umiescić w misce i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na około godzinę czasu. Po tym czasie wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm. Wycinać krążki. Na każdym nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi i formować pierogi. Czynność powtarzac do wyczerpania ciasta i farszu. Ulepione pierogi ułożyć na blaszce najlepiej wyłozonej pergaminem (mnie się akurat skończył) i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 min. Podawać według uznania, ja podałam z dobrej jakości ketchupem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating