Drugie dania Dania mięsne Pierś z kury

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Pierś natarta marynatą a potem duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem czarnej ciecierzycy. Konefka myślala, ze kupuje czarna fasolę, ale że juz posunięta (przez wiek, nie przez Królisia ) to przyślepawa i dopiero w domu się gupia skapowała, że przywlekła do domu nie to, co zamierzała kupić. No zesz szlag…ale w sumie potem pomyślała, ze jeden uj to czarne i to czarne, w wygladzie podobne więc się nada.

Kurczak wyszedł najlepsiejszy jaki Konefka ostatnio jadła. Mega aromatyczny i zajefajny sos…taki paluszki lizać. Taki dobry, że Konefka zapomniała o bożym świecie i ogłuchła na wszelkie pretensje Królika, ze to coś an talerzu wyglada mu to na mięsko. Króliś został uciszony mlaskaniem Konefki (o jakie to dobre) i to mlaskanie zagłuszyło wszelkie inne dżwieki wydobywające się z Królikowej paszczy.

Królik jeszcze cos tam juz słabszym głosem próbował protestować, ale Konefka uraczyła go tym spojrzeniem z serii bez kija nie podchodź i Królik się wreszcie zamknąl. Świetnym pomysłem było podanie tak przygotowanego kurczaka z plackami tortilli posmarowanej kremowym serkiem i pacnietej domowej roboty pesto z czosnku niedżwiedziego. Tu nawet Króliś oniemal z zachwytu, mimo , że mięsko (NARESZCIE!!!)

Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 piersi z kurczaka

Na pastę do smarowania mięsa

  • 1 łyżka mix przypraw (1/2 łyżeczki papryka wędzona, 1/2 łyżeczki słodka papryka, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ,1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki)
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na sos

  • 450 ml passaty
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 1 łyżka mixu przypraw
  • 1 szkl wody

dodatkowo

  • 2 łyzki oleju
  • 1 puszka czarnej ciecierzycy odsączonej z wody

Sposób wykonania / Instructions:

  • Składniki marynaty dobrze wymieszać w miseczce i pastą nasmarować piersi z kurczaka. Odstawić na 30 minut.
  • W szklanym dzbanku lub misce połączyć składniki sosu
  • Na patelnię wlać olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pierś z kury i obsmażyć z  obu stron. Podsmażoną pierś z kurczaka ściągnąć z patelni. Usunąć tłuszcz. Na patelni ponownie umieścić mięso i zalać sosem pomidorowym. Dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać odsączoną, czarną ciecierzycę. Dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać według uznania. Ja podałam  na plackach tortilli posmarowanej białym serkiem z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating