Ciasta Bułeczki drożdżowe

Pijane drożdżówki

Pijane drożdżówki. Drożdźówki idealne dla Królisia ( doświadczalnego ). Króliś to łasuch, więc takie drożdżówki z serem i polewą czekoladową z dodatkiem śliwek moczonych w rumie to podwójna przyjemność. Jeśli Króliś zawraca Wam gitarę i jest wyjatkowo namolny musicie koniecznie go napchac dużą ilością drożdzówek lub samej polewy. Będziecie mieć wtedy gwarancję, że zmęczony po pracy i zamroczony rumem szybko zaśnie i będzie błogi spokój a Wy bedziecie mogli włączyć swój ulubiony film, bez konieczności bicia się z Królisiem o pilota do telewizora. Istnieje tylko ryzyko, że film będzie Wam zakłocać chrapanie Królsia. Wtedy zwijacie jakaś skarpetkę wisząca na suszarce w kulkę i wpychacie w otwór gebowy, zeby nieznośne dźwieki ustały

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła (roztopionego)

Na masę serową:

  • 1/4 szkl cukru
  • 1 żółtko
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki budyniowego proszku

Na śliwki w czekoladzie

  • 3 garści suszonych śliwek moczonych nocą w rumie
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1/4 szkl rumu

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto drożdzowe

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Coiasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 12 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego nadzienia serowego. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem wyłożyć śliwki w czekoladzie

Na masę serową

  • Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać

Na śliwki w czekoladzie

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu połączyc do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Mieszać, żeby nie przypalić. Połączyć ze śliwkami odsączonymi z rumu. Można do polewy dodać odrobinę rumu z moczenia śliwek.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating