Drugie dania Dania mięsne

Pikantny kurczak z pieczarkami

Pikantny kurczak z pieczarkami. Danie robiłam na szybko, bo miałam wyjazd i chciałam mieć coś jednogarnkowego, co można zapakować w samochód, przewieźć a potem odgrzać już na wyjeździe. Najważniejsze było, żeby było smacznie, łatwo dało sie podgrzać i żeby można sie było najeść. Króliś ( doświadczalny ) tak był podjarany wyjazdem, że wszamał wszystko z promiennym uśmiechem na ustach i okrzykiem, że ten obiad wybitnie się udał. Obawiam się, że długa podróż mu zaszkodziła, albo biedactwo było tak zmęczone, że bredził w amoku. Obiad same plusy, łatwy w przygotowaniu i smaczniusi.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 7 pałek z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 5 plasterków masła

Na masę do smarowania

  • 2 łyżka pasty tagine
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
  • 1/ 2 tubki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mixu (słodka papryka , wedzona papryka, kurkuma, granulowany czosnek)
  • 1 łyzka mixu (majeranek, tymianke, oregano)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób wykonania / Instructions:

  • W miseczce połączyć wszystkie składniki pasty do smarowania mięsa. Masą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie na wierzch wysypać pieczarki i obłożyć pieczarkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating