Ciasto ananasowe, znane również jako ananasowiec, a także Hawana jest rodzajem ciasta, które powinno przede wszystkim przypaść w gusta osób, ceniących sobie egzotyczne smaki. Ananasowiec charakteryzuje się tym, że jest niezwykle słodki, delikatny i kremowy. Ciasto ananasowe z powodzeniem sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne takie jak święta, urodziny czy imieniny. Idealnie posłuży również jako przekąska do kawy.
Składniki do przygotowania ciasta
Poniżej wypisane zostały wszystkie składniki, które będą potrzebne do przygotowania ciasta ananasowego. Składniki zostały podzielone według tego, do czego zostaną przeznaczone. Do przygotowania ciasta ananasowego potrzebne będą następujące składniki:
Do ciasta biszkoptowego:
– 4 jajka,
– 1 szklanka mąki,
– sok z cytryny,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– ¾ szklanki cukru,
Do kremu ananasowego:
– 1 puszka ananasów,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 kostka masła,
– 4 żółtka,
– 1 duży budyń śmietankowy,
– 1 łyżeczka mąki,
Do bezy kokosowej:
– wiórki kokosowe,
– 1 szklanka cukru,
– 4 białka,
Do nasączenia ciasta biszkoptowego:
– 0,5 szklanki wody z cukrem, sokiem z cytryny i alkoholem,
Powyższe składniki pozwolą przygotować ciasto dla kilku, a nawet kilkunastu osób, a jego przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 60 minut.
Sposób przygotowania ciasta
Poniżej krok po kroku został przedstawiony cały proces przygotowania ciasta ananasowego. Przepis nie należy może do tych najprostszych, ale możliwe dzięki niemu do przygotowania ciasto ananasowe zdecydowanie warte jest włożenia tego wysiłku.
- Pierwszym krokiem będzie przygotowanie ciasta biszkoptowego. Mąkę należy wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia, a także oddzielić żółtka od białek. Następnie należy przystąpić do ubijania białek razem z cukrem, ewentualnie można także dodać szczyptę soli, w taki sposób, aby powstała z nich jedynie sztywna piana. Następnie do świeżo powstałej piany należy dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, a także 4 żółtka, nie zapominając przy tym o delikatnym mieszaniu masy. Gdy żółtka połączą się już z pianą, można dodać sok z cytryny. W taki oto sposób udało się przygotować ciasto biszkoptowe. Pozostaje jedynie włożyć je do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 40 minut, aby mogło ono ładnie się upiec. Spód blaszki do pieczenia trzeba uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boków nie należy smarować tłuszczem. W przypadku, gdyby biszkopt zaczynał się spiekać, trzeba przykryć go folią. Po upływie tego czasu należy wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić je na czas, aż stopniowo ostygnie. W tym celu trzeba oddzielić ciasto od obrzeży formy, przykryć deską do krojenia i zostawić ciasto, obrócone o 180 stopni. Można także poprawić ewentualne niedoskonałości, odcinając brązowy spód i wierzch ciasta. Gdy ciasto już ostygnie, konieczne jest jego nasączenie. Do tego celu należy wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, cukrem, a także alkoholem.
- Drugim krokiem, który trzeba wykonać, jest przygotowanie kremu ananasowego. Na początek warto zacząć od odsączenia szklanki syropu z puszki ananasów. Do owego syropu warto dodać wody, aby było tego płynu 250 ml. Ów sok będzie bardzo pomocny, gdy przyjdzie do gotowania na nim budyniu śmietankowego. Należy do niego dodać jedną łyżeczkę cukru oraz jedną łyżeczkę mąki. Syrop z budyniem należy gotować przez ok. 2 minuty. Po ugotowaniu budyniu trzeba koniecznie zostawić go na jakiś czas, by mógł on ostygnąć. Po upływie tego czasu należy zmiksować ów budyń z kostką masła, a także czterema żółtkami. Pozostaje jedynie dodać do powstałej masy pokrojone ananasy z puszki i w taki oto prosty sposób zostaje przygotowany krem ananasowy.
- Trzecim krokiem przy przygotowywaniu ciasta ananasowego jest zrobienie bezy kokosowej. Aby ją wykonać, należy zacząć od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę. Potem należy dodać do niej wiórki kokosowe i tak przygotowaną bezę kokosową włożyć do piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem bezy kokosowej do piekarnika, warto zadbać o to, aby owa piana z wiórkami została równo rozsmarowana na folii aluminiowej bądź na folii do pieczenia, którą należy włożyć następnie do upieczenia. Bezę należy piec w podanej wcześniej temperaturze przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika bezę należy wystudzić.
- Ostatnim krokiem, który pozostaje w całym procesie przygotowania ananasowca, jest nasączenie wcześniej przygotowanym płynem biszkoptu. Można ten krok pominąć, ale ciasto zdecydowanie zyska na tym, gdy będzie wilgotne. Po wykonaniu tej czynności można przystąpić do wyłożenia na wierzchu ciasta kremu ananasowego i posypaniu go wiórkami kokosowymi. Warto odstawić ananasowca na kilkanaście godzin do lodówki, gdyż dopiero po upływie tego czasu będzie on najlepszy do zjedzenia.
W taki sposób można stosunkowo łatwo i przyjemnie upiec ciasto ananasowe, które nie dość, że prezentuje się bardzo kusząco na talerzu, to również smakuje znakomicie. Polecany szczególnie tym, którzy otwarci są na nowe, egzotyczne smaki.