Ciasta Uncategorized

Piwne pączki

Piwne pączki. Za rogiem tłusty czwartek. Aby tradycji stało się zadość powinny pojawić się pączki. Niestety ja, z ciastem drożdżowym jestem na bakier i jakoś niespecjalnie nam po drodze. W angielskich warunkach muszę się zawsze nakombinować jak zapewnić ciastu optymalne warunki ( ciepło i sucho ). Zaciekawił mnie przepis na pączki na jednym z blogów kulinarnych z dodatkiem piwa. Nie nastawiałam się specjalnie, że coś mi wyjdzie ale spotkała mnie miła niespodzianka. Ja swoje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Pączki wyszły smaczne i niepotrzebnie się bałam. 

Ilość porcji / Servings – 20
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pączki

  • Składniki na około 20 sztuk:
  • 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
  • 200 ml piwa (w temperaturze pokojowej)
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 70 drobnego cukru do wypieków
  • duża szczypta soli
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Do smażenia:

  • olej rzepakowy (smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra)

Na cukier cynamonowy

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania / Instructions:

Na pączki

  • Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
  • Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą wykrawać pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
  • Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki od razu obtaczać w cynamonowym cukrze i odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką.

Na cukier cynamonowy

  • Wymieszać składniki na talerzyku

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating