Drugie dania

Pizzerinki z karmelizowaną cebulą

Pizzerinki z karmelizowaną cebulą, serem pleśniowym i gruszką Na bogato i z przytupem. Obłędna karmelizowana, czerwona cebula, charakterny ser pleśniowy, do tego gruszki i orzechy. Przekąska, tudzież świetny pomysł na śniadanie do pracy.

Pizzerinki, które powinny zadowolić nawet najbardziej kręcącego nosem Królisia (doświadczalnego). Króliś co prawda zachowywał pokerową twarz, bo przyznać się, że coś mu smakuje jest poniżej jego godności ale pod stołem przebierał nóżkami z radości.

Jak Konefka nie była w pobliżu to słychać nawet było mlaskanie i jakieś mamrotanie, że to nawet pyszne i te gruszeczki fajnie z tym śmierdzącym serkiem smakują, ale jak Konefka była w zasięgu radaru, to już trzeba było wydziwiać i miny robić, że Króliś robi przysługę, że w ogóle musi skalać swoja paszczę takimi wynalzkami.

Były oczywiście hasła, że dziw, że Króliś od tych Konefkowych eksperymentów się nie przekręcił. I po co to robić Konefce nadzieję, z tym przekręcaniem się? Konefka zawsze się nastawi a potem uj z tego przekręcania wychodzi. Było chyba jednak smakowało, bo Króliś pochłonął pizzerinki z prędkością światła.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto do pizzerinek

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Na karmelizowaną cebulę

  • 200 g czerwonej cebuli (2 duże pokrojonej w plasterki)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru (użyłam ciemnego cukru muscavado)

Dodatkowo

  • 2 gruszki pokrojone w plastry
  • kawałek sera plesniowego
  • garść pokruszonych orzechów pekan
  • sałata rukola lub inna

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto do pizzerinek

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki

Na karmelizowaną cebulę

  • Cebulę wrzucić na patelnię, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlać ocet balsamiczny i doodac brązowy cukier, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 – 3 minuty.

Na pizzerinki

  • Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować karmelizowaną cebulą. Ułożyć plastry gruszek i posypać serem pleśniowym. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać jeszcze trochę sera, orzechy pekan i sałatę.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating