Drugie dania

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Jak dla mnie to obiad na wypasie 😉 bo ja uwielbiam wszystko, co jest robione z pyrków. Do placków aromatyczny sos pieczarkowy, bardzo maśłany i gęsty z dodatkiem sporej ilości czosnku i koncentratu pomidorowego.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na placki ziemniaczane

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Na pieczarki

  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g brązowych (małych pieczarek)
  • 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • tarty parmezan opcjonalnie
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta czerwonej papryki

Sposób wykonania / Instructions:

Na placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do większej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 minut.
  • Po tym czasie odlać sok z ziemniaków. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Na pieczarki

  • Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Następnie dodać pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
  • Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating